Categorieën
Slowjuice Smoothies & Zuivel

Ricotta-yoghurt met abrikozen uit de oven

TOPONTBIJTJE!

Sinds kort beschik ik over een Zweeds kookboek met ontbijtrecepten. Ik zag het in een van de hotels waar we afgelopen mei tijdens onze vakantie in Zweden verbleven.

Dit verwenontbijt uit het boek maak je zo;

Maak een dag vooraf de abrikozen;

Verwarm de oven voor op 150/160 graden. Halveer en ontpit de abrikozen en leg ze op een met bakpapier beklede bankplaat. Zet 10 minuten in de voorverwarmde oven en haal ze er dan even uit. Drizzle met honing en zet nog 20 minuten terug in de oven.

Laat de abrikozen even afkoelen en doe ze dan in een afsluitbaar bakje. De abrikozen worden zo lekker zacht. Bewaar in de koelkast.

Meng 2/3 Griekse yoghurt of Skyr met 1/3 ricotta. Doe de abrikozen erbij en garneer met noten, havermout, zaden, net wat je lekker vind.

Categorieën
Salades

Salade met venkel, citrus en burrata

Verdeel bladeren sla over een diep bord.

Snij een venkel in dunne plakjes.

Snij het vruchtvlees van een grapefruit en 2 mandarijnen tussen het vlies uit. Vang het sap op.

Maak een dressing van het citrussap, mosterd, olijfolie, peper en zout.

Scheur de burrata in stukken

Verdeel de venkel, grapefruit, mandarijn en burrata over de sla en giet de dressing erover.

Garneer met walnoten.

Categorieën
Salades Vega

Courgettecarpaccio

Snij een courgette in zo dun mogelijke schijfjes (of gebruik een mandoline of foodprocessor) en leg ze dakpansgewijs op een bord.

Maak een kruidenolie met pistachenoten, extra vergine olijfolie, parmezaansnippers, citroensap, basilicum en peper en zout. De olie mag best dun zijn. Smeer de courgetteplakken hiermee in en zet minimaal een uur in de koelkast zodat de smaken er goed kunnen intrekken. Hoe zachter de courgette wordt hoe lekkerder.

Serveer met een bol burrata en rucola.

Categorieën
Ovenschotels Vis

Kabeljauw uit de oven en gegrilde asperges

DOOR DE ASPERGES TE GRILLEN KRIJGEN ZE MEER SMAAK

Ik heb gebruik gemaakt van groene en witte asperges.

De groene asperges kunnen ongeschild en ongekookt in de grillpan. Snij alleen het kontje eraf. Hussel ze vervolgens door wat olie en grill ze aan alle kanten tot er streepjes op staan en de asperges een beetje zachter geworden zijn. Bestrooi ze daarna met peper en zout en hou ze warm in aluminiumfolie.

De witte asperges schil je, kontje eraf en gaar ze in aluminiumfolie in de oven. Leg de asperges in de folie en besprenkel met olie. Vouw het pakketje goed dicht en leg ongeveer een half uur in een op 150 graden voorverwarmde oven. Grill ze daarna in de grillpan tot er streepjes op staan en de asperges iets zachter geworden zijn. Bestrooi voor het serveren met peper en zout.

Het korstje voor de kabeljauw maak je zo;

Meng gehakte pistachenoten met een theelepel wasabipasta en een klein beetje olijfolie. Smeer dit over de kabeljauw en zet de kabeljauw dan ongeveer 20 minuten in een op 180/200 graden voorverwarmde oven.

De wasabi is na verhitten minder pittig.

Categorieën
Soepen

Soep van bloemkoolbladeren

Dit recept laat zien dat verspilling niet nodig is

Door een tip van Mathijs Vrieze gooi ik de bladeren van een bloemkool niet meer weg. Je kunt hier een heerlijke soep van maken. Lekker duurzaam.

Naast de bladeren heb je nodig;

  • gesnipperd uitje
  • fijngesneden knoflookteentje
  • stukje roomboter
  • bouillon
  • honingmosterd
  • kookroom
  • pistachenoten voor garnering

Snij de bladeren in grove stukken en smoor ze samen met de ui en knoflook in de roomboter met de deksel op de pan.

Giet vervolgens de bouillon erbij tot de bladeren onder staan en laat garen. Voeg een lepeltje honingmosterd toe en wat room. Pureer tot een gladde soep.

Schenk er na opdienen een scheutje room bij en garneer met gehakte pistachenoten.

Categorieën
Salades

Rijstsalade

Voor deze simpele en snelle salade heb je nodig;

  • gekookte zilvervliesrijst
  • komkommer in blokjes gesneden
  • Avocado in blokjes gesneden
  • snoeptomaatjes gehalveerd
  • rode ui gesnipperd
  • klein blikje kikkererwten
  • blokjes feta
  • verse munt
  • yoghurt
  • sap van halve citroen
  • peper en zout

Laat de rijst afkoelen en doe in een kom. Doe alle ingrediënten op de munt en yoghurt na erbij en schep onder elkaar.

Maak een dressing van yoghurt, fijngesneden munt, citroensap en peper en zout en schep deze over de salade.

Categorieën
Vega

Risotto met geroosterde cherrytomaatjes

Door de tomaatjes te roosteren krijg je echt een smaakexplosie!

Als basis voor deze tomatenrisotto maak je een risotto van risottorijst, gefruit uitje en bouillon.

Verwarm de oven voor op 180 graden en verdeel 500 gram tomaatjes over een bakplaat. Leg er een bolletje knoflook bij waarvan de kap is afgesneden of een paar losse teentjes nog in schil. Zet ongeveer een half uurtje in de oven tot de tomaatjes geroosterd zijn.

Meng een flinke theelepel kurkuma door de risotto en schep het grootste deel van de tomaatjes erdoor. Knijp de knoflook erin uit. Breng op smaak met zout en peper.

Het lekkerst is als je de risotto even laat staan zodat ook het vocht van de tomaatjes wordt opgenomen (op mijn foto is de risotto nog best nat, de volgende dag was deze nog lekkerder)

Serveer de risotto in een diep bord met overgebleven tomaatjes er bovenop. Verdeel wat feta en pijnboompitten erover en wat lente-uiringetjes.

Categorieën
Vega

Vegetarische Traybake

Dit kan ik elke dag wel eten!

Een paar keer per week laat ik vlees links liggen. Met een uitgebalanceerde vegetarische maaltijd mis je dit echt niet.

Deze traybake moet in een paar stappen in de oven. Elke keer komen er een paar ingrediënten bij. Je hebt nodig:

  • Zoete aardappelfriet
  • Spinazie
  • 1 eitje p.p.
  • Aubergine in kleine blokjes gesneden
  • Rode en gele paprika in dunne reepjes gesneden
  • Cherrytomaatjes gehalveerd
  • Olijfolie
  • Paprikapoeder
  • Currykruiden
  • Peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden

Als eerste hussel je de zoete aardappelfriet en de aubergineblokjes door wat olijfolie, de currykruiden, paprikapoeder en peper en zout. Doe dit vervolgens in een niet te ondiepe bakplaat of ovenschaal en zet ca 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal de bakplaat uit de oven en voeg nu de paprikareepjes en de tomaatjes toe. Zet 10 minuten terug in de oven. Haal de traybake weer uit de oven en schep de spinazie erdoor. Maak vervolgens een kuiltje en breek hierin het eitje. Zet nog 5 minuten terug in de oven tot het eitje gestold is.

Categorieën
Kip

Fajita Traybake

Gooi alles op een bakplaat en laat de oven de rest doen

Dat is het principe van een traybake. Lekker makkelijk, snel en gezond.

Meng in een kom de volgende ingrediënten door elkaar;

  • kipfiletreepjes
  • paprikareepjes
  • fajita-kruiden
  • olie

Verdeel dit over een met bakpapier beklede bakplaat en zet ongeveer 20 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.

Serveer met flatbread of wraps, guacamole en zure room.

Categorieën
Zoet & Brood

Knoflookbroodjes met mozzarella

Ideaal om te eten bij soep.

Dit simpele bijgerecht maak je als volgt;

  • Snij plakken van een stokbrood en smeer deze in met (liefst geroosterde) knoflook. (je kan ook een teentje uitpersen en daarmee insmeren)
  • Besprenkel met olijfolie
  • Beleg met geraspte mozzarella
  • Strooi verse tijmblaadjes erover
  • Zet een kwartiertje in een op 185 graden voorverwarmde oven