Sinterklaas Worteltaart

Vorig jaar maakte ik een pepernoten-cheesecake. Dat recept vind je elders op deze site. Vandaag doe ik een poging tot het bakken van een worteltaart met een Sinterklaas tintje. Poging tot inderdaad …… bakken is niet mijn sterkste kant. Probleem is dat ik maar wat doe. Ik hou me niet aan recepten, wat bij bakken wel eens verkeerd kan uitpakken omdat verhoudingen daar heel precies komen.

Voor mijn sinterklaastaart heb je de volgende ingrediënten nodig;

  • 400 gram wortelrasp
  • 4 eieren los geklopt
  • rasp van een sinaasappel
  • rasp van een citroen
  • 1 cm verse gemberrasp
  • sap van een halve sinaasappel
  • sap van een halve citroen
  • 100 gram speltmeel
  • 150 gram amandelmeel
  • 100 gram kruidnoten grof verkruimeld in een vijzel
  • snuf zeezout
  • koffielepel bakpoeder
  • scheut olijfolie

Voor de frosting heb je nodig:

  • 250 gram mascarpone
  • 2 afgestreken eetlepels poedersuiker
  • beetje citroensap (naar smaak)

Meng de wortelrasp, sinaasappelrasp, citroenrasp, gemberrasp, het sinaasappel- en citroensap, de olie en de eieren in een kom door elkaar.

Meng in een andere kom het speltmeel, amandelmeel, het bakpoeder, de pepernoten en het zout door elkaar.

Meng nu de natte en droge ingrediënten door elkaar tot een beslag.

Neem een springvorm van ongeveer 20 cm. doorsnede en vet deze in met boter en bekleed deze dan met bakpapier. Verdeel het beslag over de bodem.

Zet de taart nu ca. 40 minuten in een op 170 graden voorverwarmde oven. Laat de taart daarna geheel afkoelen.

Maak de frosting door de ingrediënten te mengen en smeer op de afgekoelde taart. Decoreer met wat sinaasappelrasp, pepernoten, sintsnoep of mandarijntjes.

Deze taart laat zich makkelijk omvormen tot een basis carrotcake door de pepernoten en sinterklaassnoep weg te laten. Of maak er een kerstvariant van en doe er dan gemalen kruidnagel door en decoreer met granaatappelpitten en kerstkransjes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *