Categorieën
Vlees

Zweedse gehaktballetjes

Wie kent ze niet de IKEA gehaktballetjes? Ik moet zeggen dat ik ze zelf nog nooit daar gegeten heb. Waar ik ze wel heb gegeten is in Stockholm bij een typisch Zweeds restaurant “Pelikan”. Mocht je er ooit zijn dan moet je dit restaurant zeker bezoeken.

Tijdens ons etentje met vrienden vorige week stond er een Zweeds menu op de kaart. Hoofdgerecht uiteraard de balletjes. Ik heb getracht om met de smaak zo dichtbij mogelijk bij de balletjes van Pelikan te komen. Niet helemaal gelukt, maar die waren dan ook voortreffelijk. Mijn versie viel in ieder geval bij alle gasten in de smaak.

Voor 8 personen heb je nodig: (3 tot 4 ballen per persoon)

  • 1500 gram gehakt (1/3 rundergehakt en 2/3 half om half)
  • 4 sjalotten heel fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook heel fijn gehakt
  • 50 gram paneermeel (evt panko)
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels melk
  • 2 theelepels gemalen piment
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak
  • 40 gram roomboter

Voor de saus heb je het volgende nodig:

  • 800 ml. runderbouillon
  • 40 gram bloem
  • 20 gram roomboter
  • 200 ml. slagroom of kookroom (zelf lactosevrije room gebruikt)
  • 3 eetlepels worcester sauce
  • 1 eetlepel honingmosterd
  • 2 theelepels gemalen piment
  • 1 theelepel kaneel
  • peper en zout naar smaak

Om het gerecht compleet te maken:

  • 2 x 1/4 augurk per persoon
  • 2 eetlepels Lingonbessen (vossenbessen) per persoon, zelf heb ik deze meegebracht uit de vershal in Stockholm. Als alternatief kun je cranberrycompote gebruiken
  • een flinke schep luchtige aardappelpuree per persoon

Neem een grote braadpan (of pannen) en verwarm hierin 20 gram roomboter voor de balletjes. Fruit hierin de gesnipperde ui en de knoflook.

Meng ondertussen het gehakt met de eieren, het paneermeel, pimentpoeder, nootmuskaat, snuf peper en zout en de melk. Doe er het botermengsel met ui en knoflook bij en draai er balletjes van ter grootte van een mandarijn. (let op dat de boter nog warm kan zijn!)

Smelt opnieuw 20 gram roomboter in dezelfde pan en bak hierin de balletjes rondom goudbruin. Schep ze uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Laat de boter in de pan.

Nu gaan we de saus maken. Schep de bloem bij het vet in de pan en roer met een garde tot de bloem gaar is en er geen klontjes meer zijn. Schenk nu rustig de bouillon erbij en blijf roeren. Je ziet dat de saus al dikker wordt. Breng de saus nu verder op smaak met het pimentpoeder, de worcester saus, honingmosterd, kaneel en peper en zout. Als laatste gaat de room erbij.

Leg de balletjes terug in de saus en laat nog ca. 10 minuten garen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *