Kerstboomcake met sinaasappel, cranberry’s en pistachenoten

Een nagerecht wat je gemakkelijk vooraf kunt maken is deze kerstboomcake. Je kunt de maat aanpassen aan het aantal personen. Deze cake heeft een afmeting van 30 x 35 cm en is ruim voldoende voor 20 personen.

Heb je geen uitsteekvorm kopieer dan een tekening van een kerstboom of ander kerstfiguur, knip dit uit en leg het op de cake. Daarna kun je het met een scherp mes in de juiste vorm snijden.

Voor de cake heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 400 gram ongezouten roomboter in blokjes
  • 250 gram lichte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • snufje zout
  • 8 eieren
  • 100 gram pistachenoten fijngehakt
  • 150 gram gedroogde cranberry’s fijngesneden
  • rasp en sap van 1 sinaasappel

Voor het glazuur heb je nodig:

  • 400 gram mascarpone
  • 8 eetlepels poedersuiker
  • sap van 1 sinaasappel

Verwarm de oven op 170 graden. Vet een ovenschaal of bakplaat in met boter en bedek met bakpapier.

Klop de boter met het zout, de basterdsuiker en dan een voor een de eieren erdoor. Spatel daarna de sinaasappelrasp, het sap, het meel, de vanillesuiker, 2/3 van de pistachenoten en cranberry’s erdoor. Verdeel het beslag over de bakvorm en bak in ongeveer 45 minuten goudbruin. Laat de cake daarna afkoelen op een rooster.

Als de cake geheel is afgekoeld kun je gaan glazuren. Meng hiervoor alle ingrediënten voor het glazuur en giet het over de cake. Verdeel evt. met een spatel. Strooi als laatste de resterende pistachenoten en cranberry’s erover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *