Categorieën
Feest & Hapjes

TAPAS

De laatste tapasmiddag dateert alweer van voor coronatijd. Wat heb ik die gezellige middagen en avonden met vrienden gemist. Hopelijk lassen we weer snel iets in.

Binnenkort reizen we weer af naar Zuid-Spanje en verheug ik me al weer op het lekkere eten daar. Heerlijk in Malaga op een terrasje tapas eten naar een wandeling of fietstocht. Kan niet wachten!

Tapas zijn kleine (Spaanse) gerechten. Kies een aantal gerechten voor een tapasmiddag en niet teveel. Uiteindelijk raakt iedereen na een paar gerechtjes verzadigd.

Gegrilde paprika in knoflookolie

Kies diverse kleuren paprika en halveer deze. Smeer in met olijfolie en leg ze op een bakplaat. Bak in een op 200 graden voorverwarmde oven (evt onder de grill) tot ze zwarte plekken krijgen. Doe ze warm in een bak en dek af met een bord. Hierdoor worden ze zachter en kun je als ze bijna zijn afgekoeld gemakkelijk het vel verwijderen.

Snij ze daarna in repen en leg in een niet te ondiepe tapasschaal. Voeg wat fijngesneden knoflook en peterselie toe. Giet olijfolie erbij totdat de paprika’s bijna onder staan.

Het lekkerst worden de paprika’s als je dit de dag vooraf maakt en de smaken lekker kunnen intrekken.

TIP; weinig tijd of geen zin in veel werk; neem gegrilde paprika’s uit pot.

Patatas Bravas

Deze aardappeltjes zijn in Spanje een favoriet gerecht. Traditioneel worden ze geserveerd met een knoflookmayonaise en een pittige tomatensaus.

Neem vastkokende aardappelen en kook deze kort. Je kunt zelf kiezen of je ze met of zonder schil wil eten. Snij in blokjes of partjes en verdeel op een bakplaat en besprenkel met olie. Bak mooi goudbruin (ca 25 minuten)

Saus 1; Meng mayonaise met geperste knoflook (niet te zuinig!)

Saus 2; Meng tomatenketchup met een beetje cayennepeper of sriracha

Serveer de aardappeltjes met zowel de witte en de rode saus erop of ernaast.

Albondigas

Voor de balletjes (ca. 25 stuks) heb je nodig;

  • 500 gram gehakt (lams, runder of half om half)
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 1 ei
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel koriander
  • 1 theelepel kaneel
  • snuf nootmuskaat
  • 4 eetlepels bloem
  • 50 gram paneermeel

Voor de saus heb je nodig;

  • 1 ui of sjalot gesnipperd
  • 1 blik biologische tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 2 theelepels maizena
  • zout en peper

Meng het gehakt met alle ingrediënten voor de balletjes, behalve de bloem. Verdeel deze bloem over een diep bord. Draai balletjes van het gehakt en rol ze door de bloem.

Verhit boter of olie in een pan en bak de balletjes gaar en goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Maak de saus door de ui en knoflook even aan te fruiten in olie. Voeg de tomatenblokjes toe en breng op smaak met peper en zout.

Voeg de saus en balletjes samen en warm even goed door.

Ovengedroogde tomaatjes in olie

Verwarm de oven voor op 100 graden.
Halveer cherrytomaatjes (meerdere kleuren) en leg ze op een met bakpapier bekleed ovenrooster.

Spray ze met olijfolie en laat de tomaten anderhalf tot 2 uur drogen in de oven.
Ondertussen kun je 2 tenen knoflook schoonmaken en doe deze dan in een schone glazen pot met olijfolie.

Laat de tomaatjes afkoelen en doe ze in de pot bij de knoflookolie. Zorg dat de tomaatjes onder staan.

Gamba Pil Pil

Neem rauwe schoongemaakte garnalen. Meng er uitgeperste knoflook, pil-pilkruiden (of een mengsel van paprikapoeder en cayennepeper) door. Doe in een ovenvaste schaal en overgiet ruim met olie. Zet de oven op 200 graden en gaar de garnalen tot ze mooi oranje zijn. Zet de ovenschaal zo op tafel laat iedereen met een prikker de garnalen eruit pikken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *