Categorieën
Geen categorie

Griekse ovenschotel

Onlangs zag ik bij de supermarkt een nieuwe Griekse productlijn met pasta, rijst en div sauzen. De kant en klaar producten laat ik voor wat ze zijn, maar deze pastitsio leek me wel aardig om iets mee te maken. De meeste pastitsio-gerechten die ik tegen kwam hadden voornamelijk veel pasta, kaas en gehakt en geen groenten. Mijn variant bevat uiteraard wel groenten.

Voor deze ovenschotel heb je nodig; voor 4 personen

  • 300 gram pastitsio
  • 1 aubergine
  • 1/2 courgette
  • 250 gram rundergehakt
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes (bij voorkeur biologisch)
  • olijfolie
  • peper en zout
  • snuf kaneel en nootmuskaat
  • 1 eetlepel suiker
  • 50 gram feta
  • 3 dl. Griekse yoghurt
  • 2 eieren
  • geraspte kaas

Snij de sjalotten en knoflook fijn en fruit deze aan in wat olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Snij de courgette in kleine blokjes en doe deze bij het gehakt. Voeg nu de tomatenblokjes, kaneel, suiker en nootmuskaat toe en laat even sudderen.

Snij de aubergine in plakken, wrijf ze in met olijfolie en grill ze in de grillpan. Leg ze op keukenrol en bestrooi met peper en zout.

Kook intussen de pasta gaar en laat deze dan afkoelen. Sprenkel er wat olijfolie over om te zorgen dat de pasta niet teveel aan elkaar gaat plakken.

Neem een ovenschaal en doe hierin een klein laagje van de tomaten-gehakt saus. Leg hierop dakpansgewijs de aubergine. Doe er weer een laag saus op. De volgende laag is de pastitsio. Druk deze wat aan.

Klop de eieren los in een kom. Snij de feta heel fijn en doe deze bij de eieren. Voeg de Griekse yoghurt toe en wat peper en zout. Meng goed door elkaar en schenk over de pasta. Strooi er nog wat geraspte kaas over.

Zet de schotel ca. 30 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *