Categorieën
Zoet & Brood

Plaattaart met ei, asperges en parmaham

Een paasrecept waar ik vorig jaar niet aan toe gekomen ben is deze plaattaart. Uiteraard weer met ei in de hoofdrol en het aspergeseizoen is weer begonnen dus ook deze mogen niet ontbreken.

Je kunt de taart zo groot maken als je wil. Per persoon kun je een taartje maken maar als je de plakken bladerdeeg aan elkaar legt kun je een grote taart maken voor heel het gezelschap.

Mijn plaattaart heb ik gemaakt met de volgende ingrediënten;

  • 8 plakken bladerdeeg (diepvries)
  • 4 asperges
  • 3 eieren
  • 8 cherrytomaatjes
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel kruidenroomkaas
  • 5 plakken parmaham
  • handje rucola
  • handje pijnboompitten
  • parmezaansnippers
  • peper en zout
  • olie

Verwarm de oven voor op 180 tot 200 graden. Laat het bladerdeeg even ontdooien en leg 4 plakken overlappend op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit met nog een laag van 4 plakken. Maak een randje aan de zijkanten door deze wat op te rollen. Prik met vork gaatjes in het bladerdeeg om te zorgen dat het niet gaat rijzen. Prik niet in de randen, deze willen we juist wel hoger laten worden. Wrijf de randen in met wat olie.

Maak een sausje van 2 eetlepels Griekse yoghurt, een flinke eetlepel kruidenroomkaas en een scheutje olie. Smeer dit over de bodem.

Maak 4 asperges schoon en snij deze in de lengte doormidden. Kook ze heel kort, laat uitlekken en leg ze op de plaattaart. Druk ze een beetje in de saus. Snij cherrytomaatjes doormidden en leg deze op de plaattaart. Breek nu voorzichtig de eieren boven de taart en zorg dat de dooier heel blijft. Bestrooi met peper en zout. Zet de taart nu ca. 25 minuten in de oven. Leg de laatste 5 minuten de toefjes ham erop en laat even meebakken.

Als de taart gaar is beleg deze dan verder met rucola, pijnboompitten en parmezaansnippers. Serveer direct.

In plaats van ham kun je ook kiezen voor zalm en groene in plaats van witte asperges.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *