Categorieën
Vis Vlees

Paella

Paella; Ik wilde het al zolang maken. Wij zijn dol op Spanje en al het lekkere eten daar. Het voelt daar als ons tweede thuis als we er zijn. Eigenlijk ben ik van mening dat een echt lekkere paella alleen gemaakt kan worden door de echte Spanjaarden. Ook verschilt de paella van regio. De authentieke Valenciaanse paella bevat konijn. Oorspronkelijk komt de paella ook uit deze omgeving. De lekkerste paella die ik tot nu toe gegeten heb is de paella gemaakt in Sevilla door de hulp in de B&B waar wij verbleven.

Mijn eerste poging wordt een eenvoudige versie met chorizo en grote tijgergarnalen. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig; (recept voor 4 personen)

 • 300 gram goede risottorijst (arborio)
 • 400 gram rauwe tijgergarnalen (gepeld)
 • 150 gram chorizo (liefst van het ibericovarken) in blokjes gesneden
 • 2 uien in grove snippers gesneden
 • 3 groene paprika’s in stukken gesneden
 • 3 tenen knoflook uitgeperst
 • 200 gram diepvriesdoperwten kort gekookt en geblancheerd
 • klein blikje tomatenpuree (70 gram)
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • paar draadjes saffraan
 • rasp van een citroen en een paar schijfjes ter garnering
 • 2 biologische bouillonblokken
 • olijfolie
 • warm water

Neem een hapjespan of grote koekenpan en verwarm hierin wat olie. Heb je een speciale paellapan dan is dat natuurlijk helemaal super. Fruit hierin de ui en voeg de chorizo toe. Bak op niet te hoog vuur even mee en doe dan de paprika, knoflook, het paprikapoeder, tomatenpuree en de saffraan erbij. Meng door elkaar en schep dan de rijst erdoor. Nu gaan de bouillonblokjes en het water erbij (tot de rijst net onder staat). Laat de paella nu langzaam garen en schep af en toe om. Voeg als het nodig is weer water toe.

Meng als de paella bijna gaar is de gekookte doperwten erdoor. Druk de garnalen een beetje in de risotto en laat garen. Deze zijn klaar als ze mooi roze gekleurd zijn. Ik heb er zelf voor gekozen om de garnalen apart te bereiden (even heel kort wokken of om en om aanbakken) en er voor het serveren bovenop te leggen.

Garneer met een snuf grof zeezout, het citroenrasp en de citroenschijfjes. Serveer de paella in de pan.

Mocht je een paella met enkel vis willen maken dan kun je witvis toevoegen die wat stevig blijft en evt. rivierkreeftjes of langoustines.

In vegetarische versies zie je vaak artisjok terug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *